"een meer tastbare herinnering kan ik me niet voorstellen"

Op 2 september 2013, drie dagen voor haar 26e verjaardag, kreeg Marike te horen dat ze borstkanker had. Volkomen onverwacht waren haar dagen gevuld met ziekenhuisbezoeken: onderzoeken, doktersafspraken en gesprekken over behandelplannen. “Mijn leven werd ineens volledig op zijn kop gezet. Het was een bootje waar ik in moest stappen en niet meer uit kon”, zegt ze nu. “Maar ik moest het ondergaan, ik had geen keuze.”

 

Wat volgde was een langdurig traject van chemokuren (een half jaar), twee operaties, immunotherapie, bestralingen en anti-hormonale therapie. Al snel kreeg Marike te horen dat ze, mede gezien haar jonge leeftijd, een borstamputatie van haar rechterborst zou krijgen. “Ik kan me niet eens meer precies herinneren dat we dat nieuws te horen kregen. Ik vind mijn borsten mooi en had ze liever allebei gehouden. Maar tegelijkertijd heeft mijn borst me ziek gemaakt, het was een lichaamsdeel geworden dat niet goed was. En daarom vond ik vrij snel: het is goed zo.”

Waarom ik koos voor een bodycasting beeld en geen gipsafdruk

Met de borstamputatie in het vooruitzicht, besloot ze dat ze een herinnering wilde aan haar borsten. Na enig gegoogle stuitte ze op de website van de Bodycasting Studio van Petra Flach. Marike: “Ik heb alle opties bekeken. Naaktfoto’s maken, bijvoorbeeld, maar dat vond ik wat te persoonlijk. Een gipsafdruk vond ik juist weer te onpersoonlijk. Het is mooi, maar je ziet erg weinig details. Daarom heb ik gekozen voor een bodycasting, dan wordt de afdruk zó gedetailleerd. Bovendien maakt Petra van zo’n afdruk echt een kunstwerk.”

De afspraak met Petra was zo gemaakt. Spannend was het wel, want ineens stond Marike in haar blote borsten in de Studio in Reeuwijk. “Ik was vooraf best zenuwachtig. Maar ik vond het een heel fijne en goede ervaring. Mijn vriend was ook mee en ook voor hem was het heel fijn. Petra stelde ons echt op ons gemak en we hebben eerst uitgebreid besproken hoe de torso eruit zou komen te zien. Daarna zijn we begonnen met het maken van de mal. Mijn vriend heeft ook gips aangebracht en zo meegeholpen met het maken van de mal. Heel bijzonder, ook voor hem. Het was ook fijn dat Petra hem er zo bij betrok.”

Na het maken van de borstafdruk, hield Petra haar regelmatig op de hoogte over de vorderingen. Zo wist Marike dat de afdruk heel mooi zou worden en voelde ze dat ze klaar was voor de operatie, die goed verliep. “Het heeft me geholpen die operatie in te gaan. En het hielp me bij de acceptatie dat ik mijn borst kwijt zou raken. Nu heb ik er een tastbare herinnering aan en dat voelt goed.”

Ik ben nog steeds trots op mijn lichaam

De borstafdruk is een symbool geworden van hoe Marike iets moeilijks, te horen krijgen dat je borstkanker hebt, omzet in iets positiefs. “Je moet alles toch ondergaan. Dat kun je beter doen met een glimlach dan met een traan. Ik voel me ook niet minder gelukkig nu, ondanks alle behandelingen en de angst die kanker met zich meebrengt. Ik heb altijd geprobeerd positief te blijven en er het beste van te maken. Ook met de borstamputatie. Ik hoor soms vrouwen zeggen: ‘Ik voel me geen vrouw meer.’ Dat is niet zo en je maakt het jezelf er zo moeilijk mee. Zodra je jezelf op je gemak voelt met je lichaam, straal je dat ook uit. Ik ben nog steeds trots op mijn lichaam.”

Het beeld van haar torso heeft inmiddels een prominent plekje gekregen in de woonkamer. “We vragen aan gasten of ze mijn borsten willen zien. Ze mogen zelfs voelen”, zegt Marike lachend. “Mijn vriend grapt dat ik nu drie borsten heb. Je moet er toch een beetje om lachen, humor is belangrijk.”

Geen seconde spijt

Ze raadt iedereen een bodycasting aan. “Ook al zet je het beeld later weg en kijk je er bij wijze van spreken nooit meer naar. Je hebt dan toch een mooie herinnering. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Petra is een heel lieve en vriendelijke vrouw en ze maakt prachtige kunst met jou in de hoofdrol”. 

 “Een meer tastbare herinnering kan ik me niet voorstellen.”

 

Geschreven door Dennis Kemperman – Journalistiek en Communicatie  www.denniskemperman.nl

 

Volg ons

over ons

Wie kom je tegen

werkwijze

Wat kun je verwachten

fotogalerij

Bekijk onze beelden

webshop

Bezoek onze online winkel

galerie & atelier

Waar vind je ons?

Reviews

 • Wat was het leuk en fijn! En wat een prachtig mooi pand, met daarin prachtige body castings.

  We werden hartelijk ontvangen met een kop koffie. Alles werd stap voor stap doorgenomen, van de kleur tot materiaal keus, de pose en hoe het in zijn werk gaat. Mijn dochtertje van bijna 2 vermaakte zich prima en werd op haar gemak gesteld.

  We zijn ontzettend nieuwsgierig naar het resultaat! We hebben er volop vertrouwen in dat het een pronkstuk word. Heel erg bedankt en tot snel!

  "Titia Beijmers"

 • Lieve mensen van bodycasting,

  Wat een prachtig beeld hebben jullie voor ons gemaakt, wat een enorm waardevol bezit is dit voor ons gezin.

  Bedankt voor jullie warmte, geduld en luisterend oor.

  "Esmeralda Hoogenboom"

 • Al meerdere malen zo liefdevol ontvangen door het team van Bodycasting Nederland.

  Iedere keer worden we weer verrast door hun mooie werk dat met veel passie en liefde is gemaakt. De hand- en voetbeeldjes van de kinderen en afdrukken van mijn zwangere buik hebben een prominent plekje in huis gekregen. Als je op zoek bent naar een mooie, blijvende herinnering voor of aan welke gelegenheid dan ook, dan raad ik zeker aan om contact op te nemen met dit prachtige bedrijf.

  "Denise van der Ploeg-Breedijk"

 • Vanmiddag een hele mooie casting gehad op stal met mijn paard Feikje. Dit was een bijzondere ervaring! Doordat er met veel rust, geduld en liefde werd gewerkt is het helemaal goed gekomen.

  Dames nogmaals bedankt! Ik kijk nu al uit naar het eindresultaat!

  "Brenda Schouten"

 • Dit jaar gaf ik mijn opa en grote vriend voor zijn 86e verjaardag een handbeeld van ons beiden cadeau. Een tastbaar aandenken voor onze bijzondere en unieke band. Onderweg gezellige en waardevolle autogesprekken en een warm ontvangst en liefdevolle begeleiding door het team van Body Casting Nederland.  Opa genoot met volle teugen van alle aandacht van de dames van het team. Afgelopen week konden we het eindresultaat ophalen. 

  Oprecht bedankt voor de fijne momenten met jullie en het geweldige eindresultaat!

  "Joyce Sanders"

 • Voor Vaderdag heb ik in het verleden al eens een handje van onze dochter laten maken, onwijs gaaf geworden! Vorige week donderdag kregen wij het nieuws dat onze hond helaas ongeneselijk ziek was en dat wij onze hond vrijdag moesten laten inslapen. Ik heb direct gebeld (niet geschoten is altijd mis) en zonder twijfel mocht ik vrijdag ochtend gelijk met onze hond langskomen voor een geweldige casting! Wat ben ik dankbaar dat dit allemaal zo snel kon. Ik weet zeker dat hij prachtig gaat worden.

  Bedankt lieve meiden voor alles!

  "Laura Kooijman"

 • Lieve mensen van Bodycasting Nederland..

  Wat is het een prachtig handbeeld geworden!! Wat een details! Het is bijna levensecht..

  Jeetje wat hebben jullie hard gewerkt! Ik ben er helemaal stil van en kan er wel naar blijven kijken.. Onwijs bedankt! 

  "Denise van der Kolk"

 • Vandaag hebben wij thuis een bodycasting laten doen. Morris is 9 maanden en heeft de ziekte SMARD. Wij hebben daarom een afdruk laten maken van zijn handjes en voetjes. Zo hebben wij voor altijd een mooie herinnering aan ons kleine mannetje.

  Janny kwam bij ons thuis en ze nam alle tijd die nodig was om alle wensen door te bespreken. Dat was fijn!

  Over ongeveer 8 weken mogen we het resultaat gaan zien. We vinden het erg spannend en zijn erg benieuwd!

  "Marieke Mulders Hermsen"

 • Vandaag een handbeeld mogen afdrukken bij Bodycasting Nederland. Wat een geweldige service! Heel persoonlijk en professioneel.

  Er werd rustig de tijd genomen om tot de beste positie te komen en alles werd duidelijk uitgelegd. Er was alle ruimte om keuzes te maken en daarmee zijn we tot onze unieke samenstelling gekomen.

  We zijn heel erg benieuwd naar het eindresultaat maar we hebben er alle vertrouwen in dat het prachtig zal worden! Nogmaals heel erg bedankt..

  "Birgit Hoogenberk"