"een meer tastbare herinnering kan ik me niet voorstellen"

Op 2 september 2013, drie dagen voor haar 26e verjaardag, kreeg Marike te horen dat ze borstkanker had. Volkomen onverwacht waren haar dagen gevuld met ziekenhuisbezoeken: onderzoeken, doktersafspraken en gesprekken over behandelplannen. “Mijn leven werd ineens volledig op zijn kop gezet. Het was een bootje waar ik in moest stappen en niet meer uit kon”, zegt ze nu. “Maar ik moest het ondergaan, ik had geen keuze.”

 

Wat volgde was een langdurig traject van chemokuren (een half jaar), twee operaties, immunotherapie, bestralingen en anti-hormonale therapie. Al snel kreeg Marike te horen dat ze, mede gezien haar jonge leeftijd, een borstamputatie van haar rechterborst zou krijgen. “Ik kan me niet eens meer precies herinneren dat we dat nieuws te horen kregen. Ik vind mijn borsten mooi en had ze liever allebei gehouden. Maar tegelijkertijd heeft mijn borst me ziek gemaakt, het was een lichaamsdeel geworden dat niet goed was. En daarom vond ik vrij snel: het is goed zo.”

Waarom ik koos voor een bodycasting beeld en geen gipsafdruk

Met de borstamputatie in het vooruitzicht, besloot ze dat ze een herinnering wilde aan haar borsten. Na enig gegoogle stuitte ze op de website van de Bodycasting Studio van Petra Flach. Marike: “Ik heb alle opties bekeken. Naaktfoto’s maken, bijvoorbeeld, maar dat vond ik wat te persoonlijk. Een gipsafdruk vond ik juist weer te onpersoonlijk. Het is mooi, maar je ziet erg weinig details. Daarom heb ik gekozen voor een bodycasting, dan wordt de afdruk zó gedetailleerd. Bovendien maakt Petra van zo’n afdruk echt een kunstwerk.”

De afspraak met Petra was zo gemaakt. Spannend was het wel, want ineens stond Marike in haar blote borsten in de Studio in Reeuwijk. “Ik was vooraf best zenuwachtig. Maar ik vond het een heel fijne en goede ervaring. Mijn vriend was ook mee en ook voor hem was het heel fijn. Petra stelde ons echt op ons gemak en we hebben eerst uitgebreid besproken hoe de torso eruit zou komen te zien. Daarna zijn we begonnen met het maken van de mal. Mijn vriend heeft ook gips aangebracht en zo meegeholpen met het maken van de mal. Heel bijzonder, ook voor hem. Het was ook fijn dat Petra hem er zo bij betrok.”

Na het maken van de borstafdruk, hield Petra haar regelmatig op de hoogte over de vorderingen. Zo wist Marike dat de afdruk heel mooi zou worden en voelde ze dat ze klaar was voor de operatie, die goed verliep. “Het heeft me geholpen die operatie in te gaan. En het hielp me bij de acceptatie dat ik mijn borst kwijt zou raken. Nu heb ik er een tastbare herinnering aan en dat voelt goed.”

Ik ben nog steeds trots op mijn lichaam

De borstafdruk is een symbool geworden van hoe Marike iets moeilijks, te horen krijgen dat je borstkanker hebt, omzet in iets positiefs. “Je moet alles toch ondergaan. Dat kun je beter doen met een glimlach dan met een traan. Ik voel me ook niet minder gelukkig nu, ondanks alle behandelingen en de angst die kanker met zich meebrengt. Ik heb altijd geprobeerd positief te blijven en er het beste van te maken. Ook met de borstamputatie. Ik hoor soms vrouwen zeggen: ‘Ik voel me geen vrouw meer.’ Dat is niet zo en je maakt het jezelf er zo moeilijk mee. Zodra je jezelf op je gemak voelt met je lichaam, straal je dat ook uit. Ik ben nog steeds trots op mijn lichaam.”

Het beeld van haar torso heeft inmiddels een prominent plekje gekregen in de woonkamer. “We vragen aan gasten of ze mijn borsten willen zien. Ze mogen zelfs voelen”, zegt Marike lachend. “Mijn vriend grapt dat ik nu drie borsten heb. Je moet er toch een beetje om lachen, humor is belangrijk.”

Geen seconde spijt

Ze raadt iedereen een bodycasting aan. “Ook al zet je het beeld later weg en kijk je er bij wijze van spreken nooit meer naar. Je hebt dan toch een mooie herinnering. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Petra is een heel lieve en vriendelijke vrouw en ze maakt prachtige kunst met jou in de hoofdrol”. 

 “Een meer tastbare herinnering kan ik me niet voorstellen.”

 

Geschreven door Dennis Kemperman – Journalistiek en Communicatie  www.denniskemperman.nl

 

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in »

fotogalerij

Bekijk onze beelden

werkwijze

Wat kun je verwachten

bodycasting

Hoe doen we dat

over ons

Wie kom je tegen

Reviews

Vandaag ons mooie kunstwerk opgehaald bij de lieve leuke meiden!

We zijn bijzonder prettig geholpen en kunnen alleen maar positief over alles zijn! Goede communicatie, prettig contact, hele snelle service en prachtig afgeleverd werk!

Top meiden, dank jullie wel!

"Diana Overeijnder-de Clerck"


Het laten maken van ons handenbeeld was een hele aangename ervaring!

Ze nemen alle tijd voor jou en zeker voor de kindjes.

We werden hartelijk ontvangen en er was hele fijne Valentijnssfeer. Jullie doen het geweldig! 

"Lynn van Erdewijk"


Wij zijn super blij met het beeld van het handje en voetje van ons dochtertje Bente. Wat een geweldig en bijzonder resultaat!

Ook de service van het team is top!

"Denise van der Ploeg"


© 2011 Bodycasting Studio Nederland | Realisatie Kjoew!